Za kávou do Talianska

 

 

Šialka kávy

Un caffè, coffee, káva moja každodenná. Neviem si bez nej predstaviť ráno. Dnes, keď som si vychutnávala svoju obľúbenú šálku kávy spravenú v našom starom, ale spoľahlivom “koťogo”, (už som vám ho raz predstavila vo svojom príbehu na IG a FB, keď sme boli na výlete karavanom) som si uvedomila, akú radosť a pôžitok nám mnohým prináša naša obľúbená káva. A to na rôzne spôsoby. Každý ju máme totiž radi inak.

Počas života v Taliansku som sa naučila vychutnávať si kávu. Ale nie na rôzne spôsoby, ale ich jednoduchú klasiku, un caffè, u nás espresso, niektorí ju u nás volajú picollo, ale v Taliansku tak káve nehovoria.

Každé ráno som sa prebúdzala pri svojom milovanom cappuccine, tak ako všetci Taliani. A ku nemu croissant alebo iné sladké pečivo. Toto boli moje talianske raňajky skoro päť rokov. Taký majú Taliani zvyk. Cappuccino pijú iba ráno a ak si chcú kávu počas dňa zjemniť mliekom, tak si dajú macchiato, to je espresso s malým množstvom napeneného mlieka.
Okrem klasického espressa pijú Taliani caffè ristretto (short shot), ktoré je menšie a koncentrovanejšie malé espresso. Caffè corretto je espresso s malým množstvom likéru. To sa väčšinou v Taliansku pije po obede alebo večeri.

Taliani pijú kávu tak nejak so štýlom. Nie je to len o najlepšej kvalite kávy, tu by mohli experti na kávu súhlasiť. Je to skôr o štýle a atmosfére pri pití kávy.

Neviete si predstaviť tu nekonečnú radosť keď s mojim mužom na ceste do Talianska vybehneme z auta na prvej talianskej benzínke a ideme si dať našu obľúbenú kombináciu on espresso, ja caffè macchiato (keď je ráno tak obaja cappuccino), croissant con nutella e una spremuta d ´ arancia, čiže čerstvú šťavu z pomaranča.
Američania to majú jednoduché, tí si vypýtajú kávu....Talian sa spýta že akú, a Američan odvetí, no predsa kávu...americano 😀. Ale už sa pri turistoch Taliani učia robiť aj takúto kávu.

Kávové zrnká

Talianska klasika je zájsť ráno pred prácou do svojeho obľúbeného baru, dať si kávu na “stojáka” a až potom sa ide pracovať. Vedia si život užívať. V práci bola okrem povinností aj zábava. Bar v našej práci býval vždy ráno plný ľudí a veľmi hlučný. Najskôr mi bolo smiešne ich pozorovať, koľko vedeli rozprávať o káve a ako si ju vedeli vychutnávať. Teraz tomu už rozumiem. Tiež to tak mám.

Vedeli ste, že v Taliansku, keď si dáte kávu pri bare, zaplatíte v klasických kaviarňach okolo 1 Eur a keď si sadnete a obslúžia vás pri stole, tak zaplatíte aj štvornásobne? Naši klienti to vedia, lebo pred odchodom na pobyt im to okrem iných informácií a dobrých rád vždy napíšeme do pokynov.

A čo je vlastne to “koťogo”? Je to malý kávovar, talianska caffetierra, ktorú majú doma asi všetci Taliani a brávajú si ju bežne so sebou aj na dovolenky. Málokto ma doma moderný kávovar na kapsule.

V každej krajine sú iné zvyky ako a akú piť kávu. Ale veď každý nech pije takú kávu, aká mu chutí, hlavne že mu to prináša radosť a pôžitok 😉.