Culurgiones - typické sardínske cestoviny


Vyskúšali ste už niekedy culurgiones? Tieto ručne robené cestoviny plnené syrom pecorino, zemiakmi, mätou a cesnakom patria do tradičnej sardínskej gastronómie. Písali sme o nich aj v príspevku na našom #girodellasardegna🇮🇹 

 

 

 

 

 

 

Nech sa páči sľúbený recept:

Príprava: cca 60 min

Cesto na cestoviny pre: 6 osôb

  • múka typu 00 300 g
  • múka Semola z tvrdej pšenice 200 g, v Taliansku ju volajú grano duro. Túto kvalitnú múku je dostať aj u nás v potravinách, vyrába ju Mlyn Sládkovičovo
  • voda 290 g, olivový olej extra virgine 15 g, Soľ

Plnka do cestovín:

  • zemiaky 1 kg
  • pecorino sardo 100 g
  • olivový olej 4 lyžice
  • 1 strúčik cesnaku
  • mäta 14 lístkov , Soľ, čierne korenie

Per condire alebo paradajková omáčka:

  • passata di pomodoro 500 g, kúpiť ju aj u nás v konzerve či skle, ale najradšej si ju vyrobím sama z čerstvých cherry paradajok
  • olivový olej, bazalka 3 lístky, cesnak 1 strúčik, soľ

culurgiones1Postup:

Pri príprave začíname plnkou. Uvaríme očistené zemiaky do mäka a popučíme na kašu. Pridáme nastrúhaný syr pecorino sardo a na jemno nakrájame mätu. Dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme cesnakový olej či len olej a popučený cesnak. Zmes dobre premiešame.

Príprava cesta je jednoduchá.

Najprv zmiešame múky, pridáme olej a vodu. Vymiesime na tuhšie cesto. Miesime ho ručne v mise, cca 5 až 10 minút. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na cca 3 mm. Cesto musí byť vlhké a mierne lepivé, nie suché. Vykrojíme kruhy s priemerom 9-10cm. Na každý položíme do stredu valček plnky a vlnkovitým zošívaným prstami zlepujeme v strede cesto. Tak nám vzniknú rôzne ručne plnené cestoviny. Ak sa nám zdá tradičný postup formovania cestovín náročný (viď. foto), môžeme naplniť a zlepiť dve kolieska po kraji. Nemusia byť všetky krásne a rovnaké. O to krajšie bude, že budú domáce a chutné 😉

Príprava rajčinovej omáčky:

Na olivovom oleji opražíme strúčik cesnaku a pridáme čerstvé cherry paradajky nakrájané na malé kúsky.
Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti a pridáme kúsky bazalky. Podusíme cca 30 min.
Cestoviny varíme cca 5-7 min.,servírujeme preliate omáčkou a ozdobíme čerstvou bazalkou...

Buon apetito! Dobrú chuť 😋