Culurgiones - typické sardínske cestoviny
Vyskúšali ste už niekedy culurgiones? Tieto ručne robené cestoviny plnené syrom pecorino, zemiakmi, mätou a cesnakom patria do tradičnej sardínskej gastronómie. Písali sme o nich aj v príspevku na našom #girodellasardegna🇮🇹
Nech sa páči sľúbený recept:
Príprava: cca 60 min
Cesto na cestoviny pre: 6 osôb
- múka typu 00 300 g
- múka Semola z tvrdej pšenice 200 g, v Taliansku ju volajú grano duro. Túto kvalitnú múku je dostať aj u nás v potravinách, vyrába ju Mlyn Sládkovičovo
- voda 290 g, olivový olej extra virgine 15 g, Soľ
Plnka do cestovín:
- zemiaky 1 kg
- pecorino sardo 100 g
- olivový olej 4 lyžice
- 1 strúčik cesnaku
- mäta 14 lístkov , Soľ, čierne korenie
Per condire alebo paradajková omáčka:
- passata di pomodoro 500 g, kúpiť ju aj u nás v konzerve či skle, ale najradšej si ju vyrobím sama z čerstvých cherry paradajok
- olivový olej, bazalka 3 lístky, cesnak 1 strúčik, soľ
Postup:
Pri príprave začíname plnkou. Uvaríme očistené zemiaky do mäka a popučíme na kašu. Pridáme nastrúhaný syr pecorino sardo a na jemno nakrájame mätu. Dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme cesnakový olej či len olej a popučený cesnak. Zmes dobre premiešame.
Príprava cesta je jednoduchá.
Najprv zmiešame múky, pridáme olej a vodu. Vymiesime na tuhšie cesto. Miesime ho ručne v mise, cca 5 až 10 minút. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na cca 3 mm. Cesto musí byť vlhké a mierne lepivé, nie suché. Vykrojíme kruhy s priemerom 9-10cm. Na každý položíme do stredu valček plnky a vlnkovitým zošívaným prstami zlepujeme v strede cesto. Tak nám vzniknú rôzne ručne plnené cestoviny. Ak sa nám zdá tradičný postup formovania cestovín náročný (viď. foto), môžeme naplniť a zlepiť dve kolieska po kraji. Nemusia byť všetky krásne a rovnaké. O to krajšie bude, že budú domáce a chutné 😉
Príprava rajčinovej omáčky:
Na olivovom oleji opražíme strúčik cesnaku a pridáme čerstvé cherry paradajky nakrájané na malé kúsky.
Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti a pridáme kúsky bazalky. Podusíme cca 30 min.
Cestoviny varíme cca 5-7 min.,servírujeme preliate omáčkou a ozdobíme čerstvou bazalkou...
Buon apetito! Dobrú chuť 😋