Yoga na Sardínii
Poznávací pobyt
a yoga v Puglii
Čarovné Toskánsko

Culurgiones - typické sardínske cestoviny


Vyskúšali ste už niekedy culurgiones? Tieto ručne robené cestoviny plnené syrom pecorino, zemiakmi, mätou a cesnakom patria do tradičnej sardínskej gastronómie. Písali sme o nich aj v príspevku na našom #girodellasardegna🇮🇹 

 

 

 

 

 

 

Nech sa páči sľúbený recept:

Príprava: cca 60 min

Cesto na cestoviny pre: 6 osôb

  • múka typu 00 300 g
  • múka Semola z tvrdej pšenice 200 g, v Taliansku ju volajú grano duro. Túto kvalitnú múku je dostať aj u nás v potravinách, vyrába ju Mlyn Sládkovičovo
  • voda 290 g, olivový olej extra virgine 15 g, Soľ

Plnka do cestovín:

  • zemiaky 1 kg
  • pecorino sardo 100 g
  • olivový olej 4 lyžice
  • 1 strúčik cesnaku
  • mäta 14 lístkov , Soľ, čierne korenie

Per condire alebo paradajková omáčka:

  • passata di pomodoro 500 g, kúpiť ju aj u nás v konzerve či skle, ale najradšej si ju vyrobím sama z čerstvých cherry paradajok
  • olivový olej, bazalka 3 lístky, cesnak 1 strúčik, soľ

culurgiones1Postup:

Pri príprave začíname plnkou. Uvaríme očistené zemiaky do mäka a popučíme na kašu. Pridáme nastrúhaný syr pecorino sardo a na jemno nakrájame mätu. Dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme cesnakový olej či len olej a popučený cesnak. Zmes dobre premiešame.

Príprava cesta je jednoduchá.

Najprv zmiešame múky, pridáme olej a vodu. Vymiesime na tuhšie cesto. Miesime ho ručne v mise, cca 5 až 10 minút. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na cca 3 mm. Cesto musí byť vlhké a mierne lepivé, nie suché. Vykrojíme kruhy s priemerom 9-10cm. Na každý položíme do stredu valček plnky a vlnkovitým zošívaným prstami zlepujeme v strede cesto. Tak nám vzniknú rôzne ručne plnené cestoviny. Ak sa nám zdá tradičný postup formovania cestovín náročný (viď. foto), môžeme naplniť a zlepiť dve kolieska po kraji. Nemusia byť všetky krásne a rovnaké. O to krajšie bude, že budú domáce a chutné 😉

Príprava rajčinovej omáčky:

Na olivovom oleji opražíme strúčik cesnaku a pridáme čerstvé cherry paradajky nakrájané na malé kúsky.
Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti a pridáme kúsky bazalky. Podusíme cca 30 min.
Cestoviny varíme cca 5-7 min.,servírujeme preliate omáčkou a ozdobíme čerstvou bazalkou...

Buon apetito! Dobrú chuť 😋

 

Vaše výhody cestovania s CK Bellavita

 

Flexibilita

možnosť zmeny termínu

možnosť storno pobytu

Poistenie

COVID poistenie

poistenie insolventnosti

Konečné ceny

ceny všetkých zájazdov sú s poplatkami

Pomoc a poradenstvo

asistencia 24/7 a len osobne

overené hotely, rezorty a apartmány

pomoc s testovaním a povolením vstupu do krajiny

Čo všetko sa dá na našich pobytoch robiť?

 

Masáž počas jogových pobytov na Sardínii

Masáže počas jogových pobytov na Sardínii

Hodina taliančiny počas jogových pobytov na Sardínii

Hodina taliančiny počas jogových pobytov na Sardínii